De Zorgdetectives is klaar en binnenkort te zien

Dankzij de hulp van waanzinnig professionele en toffe mensen rondom mij is De Zorgdetectives geworden wat het is: een korte documentaire over fraude in de thuiszorg. In de film volg ik een fraudeonderzoek dat illustreert wat voor goudmijn de thuiszorg kan zijn als je er misbruik van wil maken.

In oktober 2017 wordt De Zorgdetectives vertoond op het Fraude Film Festival.

Portret 1 duo

Portret 2 duo

Portret 3 duo

De Zorgdetectives
Hoe bewijs je opzettelijk sjoemelen in de zorg? Dat is ontzettend complex. Een fout kan ook zijn ontstaan door onkunde of nalatigheid. Een vermoeden is niet genoeg; voor fraude moeten opzet en financieel gewin bewezen worden. Hoe toon je dat aan? Hoe zoek je in een grijs gebied naar zwart of wit?

De Zorgdetectives laat zien hoe het onderzoeksteam van zorgverzekeraar DSW optreedt tegen fraude in de thuiszorg. Kwaadwillende zorgverleners frauderen jaarlijks voor miljoenen euro’s en dat bedrag groeit. Ze schrijven hoge facturen uit voor zorg maar leveren niet alle zorg die ze opschrijven. Ze zetten handtekeningen namens hun cliënten en doen zich voor als familielid wanneer de verzekeraar belt. Cliënten weten meestal van niks.

In de film krijgt het onderzoeksteam een anonieme tip. De tipgever beschuldigt een zorgbureau van fraude. Het team gaat op onderzoek uit. Wat klopt er van de brief? Wat zeggen nietsvermoedende cliënten ervan? Kloppen de declaraties? En wat heeft de verdachte zelf te melden, als ze met de feiten wordt geconfronteerd?

De Zorgdetectives legt een maatschappelijk probleem bloot. Nederland geeft jaarlijks 10 miljard uit aan thuiszorg. Voor fraudeurs is de thuiszorg een goudmijn. Ondertussen is fraudeonderzoek tijdrovend en duur. Fraudeurs worden zelden vervolgd en het geld komt nog minder vaak terug. De zorgdetectives dragen, toegewijd en onverstoorbaar, water naar zee.

Regie Nikki van der Westen
Regiecoach Marlou van den Berghe
Camera Jan Pieter Tuinstra
Geluid Jillis Schriel
Montage Rinze Schuurman
Producent MOONDOCS, Carolijn Borgdorff, Anneke Uitendaal

1 Comment

Ik vind hier iets van

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s